Woody Veneman: “Lang zal ze leven!”

Dick Rennings

Dit jaar bestaat 3voor12/Eindhoven 10 jaar. Al sinds het begin in 2007 is het de missie om Eindhovense bands een podium te bieden; op onze site, in ons radioprogramma en op onze periodieke clubavond. Op 16 september keren 10 van deze bands terug naar de Effenaar om op te treden op ons jubileumfeest #10JAAR3VOOR12EHV. In aanloop daarnaartoe stellen we ze alle 10 nog een keer voor. We kijken met ze terug, staan stil bij het heden en nemen een voorschot op de toekomst. Handig voor iedereen die nog wel een introductie kan gebruiken en leuk voor de vaste volgers.

Even voor wie het heeft gemist in een pakkende volzin: hoe is het allemaal begonnen?
In de ‘levensgevaarlijke’ buurt Woensel-West stond ik op m’n tweede verjaardag heel hard ‘Lang zal ze leven’ te zingen, voor mezelf. Daar is het begonnen. Er is ook een cassettebandje dat toentertijd opgenomen is waarop ik snoeihard ‘Vader Jacob’ zing. Dat lied heb ik ook weer gebruikt in een nummer van S.T. Cordell. Zo is de cirkel weer rond.

En is de samenstelling van de band nog een beetje hetzelfde gebleven in al die jaren?
Ik heb heel veel projecten gedaan met verschillende muzikanten, maar als singer-songwriter ben ik natuurlijk een en dezelfde persoon gebleven. Al heb ik me in de loop der jaren wel heel erg ontwikkeld en ben ik steeds meer gegroeid.

We hebben je voor het eerst uitgebreid gesproken op 7 oktober 2013, verslag gedaan van het allerlaatste concert van Woody & Paul, Long Life Heads gevolgd en Woody Sing Eindje mede mogelijk gemaakt. Dat waren wat ons betreft enkele hoogtepunten van jou carrière tot nu toe. Wat is jouw favoriete moment van de afgelopen jaren?
Toen Selim Lemouchi overleed en de rest van zijn band besloot om daarna toch op Roadburn te spelen met mij als aangewezen zanger, dat was echt heel bijzonder. Dat je na Selims overlijden nog een concert geeft met precies de muziek zoals hij dat graag gehoord had en dat je dan, samen met Farida Lemouchi, opeens de teksten mag zingen… Dan is ‘bijzonder’ eigenlijk een understatement.

Met je uitvoering van Mozes and the Firstborn’s ‘Mice’ heb je wat ons betreft een van de mooiste Eindhovense covers ooit gemaakt. Wat betekent dit nummer nog voor je en mogen we het verwachten op de setlist van de show op 16 september?
Hij komt sowieso de 16e op de setlist. Bij dit nummer denk ik altijd aan een donkere winterochtend, terwijl het langzaam licht wordt, en iedereen met z’n broodtrommeltje op de fiets springt en naar het werk gaat. Dat zie ik voor me bij dit nummer. 

Met het optreden op Club 3voor12/Eindhoven proberen we – hopen we – bands altijd de eerste keer spelen in de Effenaar aan te bieden; toch wel een beetje het hoofdpodium van Eindhoven. Jij had al meerdere keren in de Effenaar gestaan, maar hoe kijk je terug op Woody Sings Woody tijdens onze clubavond?
Ik kan me vooral het kerstnummer van Woody Guthrie herinneren dat ik toen speelde. Voor de rest herinner ik me niet meer zoveel… Alleen dat ik een petje op had haha.

source: https://3voor12.vpro.nl/lokaal/eindhoven/artikelen/overzicht/2017/september/woody-veneman-lang-zal-ze-leven.html

Previous
Previous

Interview S.T. Cordell: “Ik hoop vooral dat het lekker druk wordt en dat we kunnen connecten met z’n allen”

Next
Next

Platenpraten met Woody Veneman